Het aanbrengen van de kleur en bescherming op een houten vloer kan gedaan worden op verschillende manieren. De meest populaire en de beste manieren zijn: lijnolie, hardwax, lak en ultraviolette olie.
Dutzfloors krijgt regelmatig de volgende vraag: wat is het verschil tussen olie, lak, hardwax en ultraviolette? En waar kan ik het beste voor kiezen? Uiteraard is hier geen eenduidig antwoord op te geven, aangezien dit afhankelijk van je situatie is. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook vanaf wat je het mooiste vindt. Elke afwerking heeft zijn voor- en nadelen.
Stel je kiest nu voor een geoliede vloer, dan kan deze in de toekomst uitstekend gelakt worden, en andersom ook. Dus je zit niet voor altijd vast aan de keuze die je nu maakt. Welk type afwerking het beste bij jou past: olie, hardwax, lak of ultraviolette, gaan we nu bespreken.
Op welke manier kan ik het beste mijn parketvloer afwerken: olie, hardwax, lak of ultraviolette?
Op welke manier je de houten vloer het beste kan afwerken, hangt van twee punten af. 1: In wat voor type ruimte wordt de vloer geplaatst 2: Het is een kwestie van smaak.
Olie en lak zijn beide goede keuzes. Olie heeft een natuurlijke uitstraling en is gemakkelijk bij te houden, en een lak heeft een sterkere beschermlaag. Om te bepalen welk type afwerking het beste bij je past stellen wij altijd enkele vragen:
- Wat is de gezinssituatie?
- Zijn er ook huisdieren?
- Wil je een strakke houten vloer of een houten vloer met karakter?
- Welke kleur wil je?
- Wil je een vloer met een rustige hout structuur of met een zichtbare nerftekening?
- Wil je een vloer die gemakkelijk is bij te werken?
In de showroom van Dutzfloors gevestigd in Beetsterzwaag tonen wij in 6 stijlkamers houten vloeren op een groot oppervlak. Deze houten vloeren zijn op diverse manieren behandeld; olie, hardwax, ultraviolette en lak. Op deze manier kan je heel goed de uitstraling en de verschillen tussen de afwerkingen bekijken. Tijdens je bezoek aan onze showroom staat een specialist voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. De specialist brengt je wensen in kaart en zal vervolgens adviseren over de geschikte manier van afwerken.
Wat is het verschil tussen olie en lak?
Je kiest natuurlijk voor een olie of lak om je houten vloer goed te beschermen. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden, je kiest dit ook voor de uitstraling en de kleur van de vloer.
Het lakken van een parketvloer wordt altijd gedaan nadat de vloer geplaatst is. Veelal gaat het aanbrengen van de lak in drie fasen. Door het aanbrengen van 3 lagen trekt vuil en vocht niet in de vloer. De lak ligt namelijk op de vloer, ook wel een filmlaag genoemd. Helaas is het aantal lakkleuren gelimiteerd en doordat de laag op de vloer ligt heeft is de uitstraling minder natuurlijk dan bij een geoliede houten vloeren.
Het oliën van een parketvloer doet Dutzfloors volledig machinaal. Waar veel bedrijven de vloer slechts 1x oliën doet Dutzfloors dit 2x. Het is namelijk van belang om de houtvezel volledig te vullen met olie. Olie trekt meer in de planken, dit zorgt voor een natuurlijk uitstraling. Olie is verkrijgbaar in veel meer kleuren en bewerkingen dan lak. Het is wel minder sterk dan een lak.
Is er verschil in onderhoud tussen een geoliede en een gelakte parketvloer?
Online gaan hierover nogal verschillende verhalen rond. Hierdoor is het voor jou natuurlijk lastig te bepalen wat de waarheid is. Wij zullen hier een eerlijk verhaal vertellen, en het niet mooier maken dan het is. De informatie die wij hier vermelden hebben wij verkregen van olie en lak fabrikanten. Zodat je weet wat het onderhoud van je houten vloer is.
- Bij een geoliede parketvloer is het van belang om deze iedere maand te dweilen met parketzeep. Je mixt deze parketzeep met water en dit breng je vervolgens met een dweil aan. Daarnaast adviseren wij om de vloer ieder jaar in de onderhoudsolie te zetten. Het aanbrengen van onderhoudsolie kan het beste gedaan worden met een floorboy/woodboy.
- Bij een gelakte parketvloer is het van belang om deze iedere maand te dweilen met een parketcleaner. Het aanbrengen hiervan doe je met een dweil. Daarnaast is het belangrijk om de vloer om de twee maanden te behandelen met polish. Hiermee breng je een nieuwe beschermlaag aan op de vloer en je vult microkrassen.
Wat wij op andere websites nogal vaak lezen is dat een gelakte vloer veel minder onderhoud nodig heeft dan een geolied vloer. Maar dat is dus zeker niet waar. Zoals je uit bovenstaande informatie kan opmaken, is het onderhoud nagenoeg gelijk. Bij zowel een geoliede als een gelakte vloer is het verstandig om deze iedere maand te dweilen. Daarnaast zet je een geoliede vloer ieder jaar in de onderhoudsolie en een gelakte vloer om de maand in de polish.
De voor- en nadelen van geoliede parketvloeren
Met olie bedoelen wij lijnolie, één van de beste en meest bekende merken is Woca. De lijnolie trekt in de eiken planken, dit zorgt voor een verzadiging van de houtvezel. Doordat de olie in de planken trekt geeft dit type olie de meest natuurlijke uitstaling, je ziet vaak niet eens dat de vloer geolied is. De structuur en het karakter van het eikenhout blijft door deze afwerking methode erg mooi zichtbaar. Daarnaast is het mooie aan een geoliede houten vloer, dat alle kleuren en bewerkingen mogelijk zijn. En je kan een houten vloer die met olie behandeld is goed bijwerken, dit is met een gelakte vloer niet het geval.
Om de eiken planken volledig te verzadigingen zet Dutzfloors de planken maar liefst 2x machinaal in de olie. Veel bedrijven oliën de vloer slechts 1x, maar hierdoor is niet de volledig houtvezel gevuld met olie, hierdoor ontstaan sneller vlekken.
Voordelen van olie
- De olie dringt door in de vezel van het eikenhout, het trekt in de planken. Hierdoor zit er geen laag op de vloer, waardoor de vloer een natuurlijke uitstraling heeft.
- Bij een geoliede vloer is er sprake van natuurlijke slijtage, hierdoor zie je niet dat de vloer slijt.
- De structuur van het eikenhout blijft goed zichtbaar.
- Het is mogelijk om de planken plaatselijk bij te werken. De vloer hoeft dus niet helemaal geschuurd te worden.
- Dutzfloors zet de vloer 2x machinaal in de olie, dit zorgt voor een goede beschermlaag. En daarnaast kan je direct na het leggen op de vloer leven, oftewel een woning klare vloer.
- Lijnolie is een natuurlijk product en bevat geen weekmakers. Het is de meest duurzame keuze.
Nadelen van olie:
- Als een vloer niet goed onderhouden wordt, is deze gevoeliger voor vuil en vocht.
- Een geoliede vloer dient ieder jaar in de onderhoudsolie gezet te worden.
De voor- en nadelen van gelakte houten vloeren
Het lakken van een vloer wordt altijd gedaan nadat de vloer geplaatst is. Bekende en goede merken lak zijn: Pallmann en Bona. Lak zorgt voor een beschermlaag op het hout, dit heet ook wel een filmlaag. Lak geeft de vloer bescherming van buiten uit. Hierdoor biedt het goede bescherming tegen vocht en vuil. Het morsen van vloeistoffen op een gelakte vloer heeft geen invloed omdat de laklaag op de vloer ligt. Op een gelakte vloer ontstaan na verloop van tijd wel krassen in de laklaag, en deze zijn ter plaatse niet bij te werken. Vandaar dat een gelakte vloer na ongeveer 10 á 15 jaar weer geschuurd moet worden. Uiteraard kan een gelakte vloer meerdere keren geschuurd worden, vandaar dat een gelakte vloer wel minstens 50 jaar meegaat. Bij een geoliede vloer kan je kiezen uit alle kleuren en bewerkingen, dat is bij een gelakte vloer gelimiteerd.
Stel je koopt een nieuwe vloer, dan wordt deze dus in de woning in de lak gezet. Een goede laklaag bestaat uit 3 lagen, welke in etappes op de voer worden gezet. Je kan dus niet direct na het leggen op de vloer leven. Daarnaast is een gelakte vloer hierdoor ook prijziger dan een geoliede houten vloer.
Voordelen lak
- Een gelakte vloer beschermt goed tegen vocht en vuil.
- Het biedt de sterkste afwerkig
- De vloer hoeft niet in de onderhoudsolie gezet te worden. Het onderhouden van de vloer wordt gedaan doormiddel van dweilen.
Nadelen lak
- Een gelakte vloer is niet plaatselijk bij te werken. De vloer kan alleen bijgewerkt worden doormiddel van schuren.
- Doordat de laklaag op de vloer ligt heeft dit een minder natuurlijke uitstraling
- Op een gelakte vloer ontstaat plaatselijk slijtage
- Kostbaarder dan een geoliede vloer
- Je kan niet direct na het leggen op de vloer leven
- Lak is veelal gemaakt van chemische kunstof.
De voor- en nadelen van hardwax olie
Hardwax bestaat uit olie en was. De beste hardwaxen zijn van de merken: Osmo, Ciranova en Vesting. De olie trekt in de planken en verzadigd de vloer van binnenuit, en de was zorgt voor een filmlaag op de planken. Deze laag geeft de vloer bescherming tegen vocht, vuil en vlekken. Deze filmlaag is wel minder opvallend dan bij een gelakte vloer. Hierdoor heeft een hardwax geoliede houten vloer een natuurlijkere uitstraling dan een gelakte vloer. Maar een vloer die behandeld is met lijnolie heeft de meest natuurlijke uitstraling. Net zoals bij lijnolie kan je bij hardwax olie kiezen uit alle kleuren en afwerkingen, hierdoor vind je altijd de kleur die bij je past. Een hardwax geoliede vloer kan ook plaatselijk bijgewerkt worden, alleen een lijn geoliede vloer kan wel makkelijker bijgewerkt worden.
Om de eiken planken volledig te verzadigingen zet Dutzfloors de planken maar liefst 2x machinaal in de hardwax. Dit om de vloer een optimale bescherming te geven. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je direct na het leggen op je houten vloer kan leven.
Voordelen van hardwaxolie
- Het is mogelijk om de planken plaatselijk bij te werken. De vloer hoeft dus niet helemaal geschuurd te worden.
- Dutzfloors zet de vloer 2x machinaal in de olie, dit zorgt voor een goede beschermlaag. En daarnaast kan je direct na het leggen op de vloer leven, oftewel een woning klare vloer.
- Hardwax zorgt voor een sterke beschermlaag. Hierdoor is de vloer goed beschermd tegen vloeistoffen.
- Verkrijgbaar in vele kleuren en bewerkingen
Nadelen hardwaxolie:
- Als de vloer niet goed onderhouden is, wordt deze kwetsbaarder voor vuil en vocht.
- Het is van belang om de vloer ieder jaar in de onderhoudsolie te zetten.
- Het heeft een enigszins glimmende uitstaling doordat er een laagje op de vloer ligt.
De voor- en nadelen van een ultraviolette geoliede vloer
Een houten vloer voorzien van ultraviolette olie wordt de laatste jaren steeds meer gedaan. Met speciale Ultraviolette lichten die een warmte uitstralen van meer dan 800 graden branden we de olie in de planken. Dit zorgt ervoor dat iedere plank een evenredige hoeveelheid olie heeft. Ultraviolette wordt altijd in 2 lagen aangebracht, de eerste laag zorgt voor de bescherming en de tweede voor de kleur. Door het behandelen met Ultraviolette straling, hebben de planken de eerste kleurschakering al gehad en verkleurt de vloer minder dan alle andere type afwerkingen. Net zoals bij een hardwax en een gelakte vloer heeft de vloer een filmlaag. Hierdoor is de vloer goed beschermt tegen vuil en vlekken. Het nadeel van deze laag is wel dat deze laag na verloop van tijd slijt en dit is helaas niet plaatselijk bij te werken. Het bijwerken kan alleen maar gedaan worden door de vloer volledig te schuren. Gemiddeld genomen is dit nodig na 10 á 15 jaar afhankelijk van hoe er met de vloer om wordt gegaan.
Ultraviolette olie wordt machinaal op de vloer gezet. Hierdoor kan je na het leggen direct op de vloer leven. Doordat Ultraviolette olie nog niet heel erg lang wordt toegepast voor het behandelen van eiken vloeren zijn de kleuren gelimiteerd.
Voordelen Ultraviolette
- Een Ultraviolette vloer beschermt goed tegen vocht en vuil
- Dutzfloors zet de vloer 2x machinaal in de ultraviolette olie, dit zorgt voor een goede beschermlaag. En daarnaast kan je direct na het leggen op de vloer leven, oftewel een woning klare vloer.
- Doordat de vloer behandeld is met ultraviolette stralingen, heeft de vloer zijn eerste kleurschakering al gehad. Hierdoor verkleurd de vloer enigszins minder dan een vloer die behandeld is met olie, hardwax of lak.
Nadelen Ultraviolette:
- Een ultraviolette geoliede vloer is niet plaatselijk bij te werken. De vloer kan alleen bijgewerkt worden doormiddel van schuren.
- Het heeft een enigszins glimmende uitstraling doordat er een laagje op de vloer ligt.
- Er ontstaat slijtage in de laag. Hierdoor krijg je looppaden in de vloer.
Laat je adviseren door Dutzfloors
In deze blog hebben we zo goed als mogelijk proberen uit te leggen was de voor en nadelen zijn van de verschillende afwerkingen. Uiteraard nodigen wij je graag uit in onze showroom, zodat we kunnen analyseren welke afwerking het beste bij jou past. De showroom van Dutzfloors ligt vol met prachtige eikenhouten vloeren. Door over de vloeren te lopen en deze aan te raken weet je past echt welke afwerking het beste bij jouw past.
42.472 klanten kregen advies
Gratis advies en offerte
Plan een gratis adviesgesprek in onze showroom
- Bekijk de vloer in het echt
- Bespreek je wensen met een adviseur
- Offerte met direct een eerlijke prijs
Je zit nergens aan vast