Als je een nieuwbouwhuis koopt dan wordt er een ‘nat’ systeem verwerkt. Bij een nat systeem moet je een opstartprotocol uitvoeren. Maar als je een bestaande woning hebt en je wilt daar graag vloerverwarming in aanbrengen, dan is er sprake van een opstartprotocol vloerverwarming. Als je in een bestaande woning vloerverwarming aan wilt brengen wordt er gebruik gemaakt van ingefreesde vloeren en droogbouwsystemen. Bij deze systemen is het van belang om een opstartprocol uit te voeren, voordat je de houten vloer op vloerverwarming plaatst. Onderstaand wordt meer uitleg gegeven over ingefreesde en droogbouwsystemen.
Wat is een ingefreesd systeem?
Dit type vloerverwarming systeem wordt in de bestaande dekvloer gefreesd. Met name in appartementen of bij oudere woningen met houten dekvloer worden geluidsisolerende fermacelplaten geplaatst, en deze worden in de woning ingefreesd. De leidingen van dit vloerverwarming systeem blijven hierdoor aan de oppervlakte liggen. Hierdoor is sprake van een opstartprotocol. Ingefreesde systemen worden aangestuurd door de centrale verwarmingsketel.
Wat is een droogbouwsysteem?
Bij droogbouwsystemen wordt op de bestaande dekvloer (cement of hout) isolatieplaten aangebracht. Hierin worden de leidingen verwerkt. De verwarmingsbuizen worden vervolgens geëgaliseerd of afdekt met een dunne afwerkvloer. De leidingen liggen direct onder het oppervlak.
Controle voor het aanbrengen van de houten vloer
Bij het infrezen van vloerverwarming in een bestaande dekvloer, of bij droogbouwsystemen kan je binnen 24 uur na installatie het vloerverwarming systeem gaan verwarmen en daarop direct de houten parketvloer plaatsen.
Het is wel van belang dat de dekvloer een minimale temperatuur heeft van 15 graden. Dit is nodig om de parketvloer op de dekvloer te kunnen verlijmen. Daarnaast is het belangrijk dat het vochtgehalte de juiste waarde heeft. Wanneer het om een zandcement dekvloer gaat mag de dekvloer maximaal 1.8% vocht bevatten, en bij een anhydriet dekvloer is dit maximaal 0.3%.
Voor en tijdens het aanbrengen van de houten parketvloer
- Leg de houten vloer op een plaats waar de temperatuur niet lager is dan 15 graden en bij voorkeur niet hoger dan 20 graden.
- Het is belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% ligt.
- Tijdens het leggen/aanbrengen van de parketvloer dient de dekvloer minimaal 15 graden te zijn. Deze temperatuur is ook benodigd tijdens het eventueel aanbrengen van voorstrijk of egalisatie.
- Gebruik lijm die geschikt is om de parketvloer op de vloerverwarming te leggen. Bijvoorbeeld STAUF SPU 570.
Opstartsprotocol vloerverwarming: na het leggen van de parketvloer
Nu de houten vloer in de woning ligt zijn er nog een paar belangrijke zaken om rekening mee te houden.
- Verhoog de watertemperatuur met steeds stappen van 5 graden tot de maximale watertemperatuur van 32 – 35 Celsius. De temperatuur van de dekvloer mag nooit hoger zijn dan 28°C.
- Pas geen nachtverlaging toe.
Tenslotte:
Om condensvorming tegen te gaan is het erg belangrijk dat je een aantal dagen voordat de vloer gelegd gaat worden de vloerverwarming alvast inschakelt.
42.472 klanten kregen advies
Gratis advies en offerte
Plan een gratis adviesgesprek in onze showroom
- Bekijk de vloer in het echt
- Bespreek je wensen met een adviseur
- Offerte met direct een eerlijke prijs
Je zit nergens aan vast