Wat zijn houten vloeren met een toplaag? Veel houten vloeren hebben een toplaag en een onderlaag. Uiteraard hangt het van het type vloer van welk materiaal de toplaag is. Daarnaast hangt de dikte van de toplaag ook af van de dikte van de onderlaag. In de regel geldt; hoe dikkere de toplaag hoe dikker de onderlaag. Het mooie aan een eikenhouten vloer met een toplaag is dat deze opgeschuurd kan worden en voorzien kan worden van een volledige andere kleur. In dit artikel gaan we meer over houten vloeren met toplagen uitleggen.
Waarop letten houten vloeren met een toplaag?
Als je graag houten vloeren met een toplaag wilt en je wilt dat deze van hoogwaardige kwaliteit is. Dan zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Één van de belangrijkste aspecten is de onderlaag. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen, dat een sterke onderlaag ook impact heeft op de hardheid van de toplaag. Er zit een groot verschil tussen een houten vloer met een onderlaag van dennen of van berkenmultiplex. Een onderlaag van berkenmultiplex met een eiken toplaag is een stuk sterker dan met een dennen onderlaag. Als je iets zwaars laat vallen op een houten vloer met een toplaag van eiken en een onderlaag van berkenmultiplex, ontstaat er veel minder snel een deuk, dan wanneer de onderlaag van dennen is.
Daarnaast is de kwaliteit van de toplaag van enorm groot belang. Een toplaag van Europees eikenhout is van hele andere kwaliteit dan een toplaag van Chinees eiken. Hoe kan je weten of het Chinees eiken of Europees eiken is? Dit kan je achterhalen door te vragen hoe de vloeren geproduceerd worden. En daarnaast hebben vloeren van Chinese komaf vaak een standaardlengte en zitten deze met een aantal pakken per m2 verpakt.
Uiteraard zitten er ook vele verschillen tussen Europese toplagen. Daarom is het altijd van belang om te vragen wat de oorsprong van het hout is en waar de vloer geproduceerd wordt. Dutzfloors produceert alle vloeren in Nederland. De bomen komen als ruwe boomstammen in Nederland binnen. Vervolgens wordt er een specifiek droogschema gemaakt zodat er geen krimp en uiteenzetting plaatsvindt en de houten vloeren voorzien worden van een hele goede en sterke toplaag.
Hoe dik moet toplaag parket zijn?
De dikte van de toplaag hangt ook af van de dikte van de onderlaag. Stel de toplaag is van Europees massief eikenhout en deze is 4mm dik. Dan dient de onderlaag minimaal 9mm dik te zijn. De onderlaag gaat namelijk de werking van de massief eiken toplaag tegen. Als de onderlaag in verhouding tot de toplaag niet dik genoeg is kan dit zorgen voor werking.
Het voordeel van een dikke toplaag is dat je deze vaker op kan schuren dan een dunne toplaag. Stel je hebt een toplaag van 4mm dik, deze kan je 3x opschuren. Je schuurt namelijk 1mm per keer van de vloer af. Veelal hoeft een vloer pas na 10 jaar voor het eerst geschuurd te worden. Hierdoor is de levensduur van een houten vloer met een toplaag van 4mm dik zo’n 40 jaar. Als je een toplaag van 3mm dik hebt, is de levensduur zo’n 30 jaar, en met een toplaag van 5mm kan je maar liefst 50 jaar vooruit.
Het voordeel van een dikkere toplaag is dat de vloer langer meegaat en je de vloer vaker op kan schuren. Je kan bij een eikenhouten vloer iedere schuurbeurt voorzien van een andere kleur. Heb je eerst gekozen voor een witte kleur, maar wil je na verloop van tijd de vloer voorzien van een naturel kleur? Dat kan! Dit is een groot voordeel van een eikenhouten vloer; je kan de vloer altijd aanpassen qua kleur, zodat deze altijd past bij je interieur.
Zijn houten vloeren met toplaag geschikt voor vloerverwarming en vloerverkoeling?
Houten vloeren met een toplaag wordt ook wel een duoplank of multiplank genoemd. Deze vloer staan er juist om bekend dat ze heel goed samengaan met vloerverwarming en vloerverkoeling. Het is belangrijk om op te letten dat de isolatiewaarde (RC-waarde) van de houten vloer niet te hoog is. In de markt wordt veelal een RC-waarde van 0.09 aangehouden. Als een houten vloer een lagere isolatiewaarde heeft dan 0.09, kan deze uitstekend geplaatst worden op vloerverwarming.
Dutzfloors maakt houten vloeren met een toplaag van 4mm dik. De onderlaag is of 9 of 12mm dik. De totale dikte van de vloer is 13 of 16mm dik. Deze vloeren zijn verkrijgbaar is planken van 18, 22 of 26cm breed. Deze 13 of 16mm dikke vloeren hebben een maximale rc-waarde van 0.087. Hierdoor zijn alle houten vloeren van Dutzfloors uitstekend om te plaatsen op vloerverwarming en vloerverkoeling.
Hoe dik moet een houten vloer zijn?
Welke houten vloer diktes zijn er? Houten vloeren met een toplaag hoeven niet een bepaalde dikte te hebben. De onderlaag kan uit vele verschillende materialen bestaan. Afhankelijk van de gekozen onderlaag wordt de dikte van de toplaag bepaald. Onze dunste houten vloeren zijn totaal 9.6mm dik. De onderlaag is 7.2mm dik en de toplaag 2.4 dik. Maar wij hebben ook vloeren met een onderlaag van 15mm dik en een toplaag van 5mm dik, een totale dikte van 20mm dik. Hoe dik een houten vloer moet zijn hangt met name af van je wensen. Een dikkere houten vloer gaat langer mee, maar een dunnere vloer is geschikter voor op vloerverwarming en vloerverkoeling.
42.472 klanten kregen advies
Gratis advies en offerte
Plan een gratis adviesgesprek in onze showroom
- Bekijk de vloer in het echt
- Bespreek je wensen met een adviseur
- Offerte met direct een eerlijke prijs
Je zit nergens aan vast