PolyVinylChloride oftewel PVC is een thermoplastisch materiaal, oftewel kunststof, dat wordt gebruikt in verschillende producten, waaronder PVC-vloeren. De populariteit van PVC-vloeren is de laatste jaren enorm toegenomen. Hoe komt dat? Er wordt door fabrikanten veelal alleen verwezen op de ‘’voordelen’’: het absorbeert geluid, is duurzaam, eenvoudig te reinigen en prijstechnisch interessant. Maar voordat PVC wordt uitgeroepen tot de koning van de vloeren, is het belangrijk om te kijken hoe PVC de voorbije jaren de macht heeft gegrepen en of deze ‘’voordelen’’ wel echt op waarheid zijn gebaseerd.
Vele gezondheidsdeskundigen en milieuactivisten slaan namelijk alarm over de groeiende bezorgdheid over de nadelen van PVC. In dit artikel belichten we duidelijk wat de nadelen zijn van PVC-vloeren. We merken namelijk dat er over het algemeen onvoldoende aandacht wordt besteed aan de mogelijke negatieve effecten op het milieu en de gezondheid.
Dit artikel is volledig gebaseerd op betrouwbare bronnen en wetenschappelijke informatie. De links naar de artikelen en de wetenschappelijke informatie delen we ook met je in dit artikel zodat je deze ook zelf kunt lezen.
PVC-vloeren en milieu- en gezondheidsproblemen
PVC-vloeren bevatten vinylchloride, een chemische verbinding die schadelijk kan zijn voor het milieu en de gezondheid. Deze zorgen zijn al langer bekend en zijn zeer serieus te nemen. In 2021 publiceerde Health Care Without Harm (HCWH) Europe een onderzoek waarom PVC een problematisch materiaal blijft.
Het onderzoek benadrukte dat in elke fase van de levenscyclus van PVC (productie, gebruik en afvalverwerking) het product allesbehalve duurzaam is. Helaas wordt op internet en televisie vaak beweerd dat PVC een duurzame keuze is, maar dit is volkomen onterecht. De lobby voor PVC-vloeren is echter sterk, waardoor er ten onrechte wordt geschreven dat het een duurzaam materiaal is.
Er zijn in Nederland vele voordelige pvc-vloeropties beschikbaar die geen certificering hebben. De kans is heel groot dat deze mogelijke schadelijke stoffen bevatten. Volgens strooming.nl, die bezighouden met een optimaal binnenmilieu, heeft Europa nog geen uniforme norm vastgesteld voor acceptabele emissies van PVC-vloeren.
Emissies zijn vluchtige stoffen die in de lucht vrijkomen en mogelijk schadelijke verbindingen introduceren. Greenpeace heeft ook onderzoek gedaan naar pvc-vloeren en vond in maar liefst 5 monsters gevaarlijke chemische additieven. De titel van het rapport, ‘Hazardous Chemicals in PVC Flooring‘. Is dit niet reden genoeg om niet voor een PVC-vloer te kiezen?
PVC-vloeren op vloerverwarming: geen veilige combinatie
Tegenwoordig worden vrijwel alle nieuwbouwwoningen uitgerust met vloerverwarming, wat natuurlijk prachtige voordelen biedt. De combinatie van een PVC-vloer met vloerverwarming, is er eentje waarvan wij pertinent zeggen: niet doen. Het kan vele nadelige effecten hebben voor je gezondheid. Je bent namelijk plastic aan het verwarmen zodra jij je vloerverwarming thuis aanzet. Hierdoor komen vluchtige organische stoffen in de lucht terecht. Je kan volgens mij zelf wel concluderen dat dit allesbehalve goed is voor je gezondheid. Volgens de United States Environmental Protection Agency (EPA) kunnen vluchtige organische stoffen onder andere irritatie aan de ogen, neus en keel veroorzaken, evenals duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
In een artikel in De Telegraaf meldt een lezer dat haar PVC-vloer bij warmer weer begint te ruiken naar onaangename kunststofgeuren. In het antwoord op deze vraag bevestigt de correspondent van De Telegraaf dat zowel nieuwe PVC-vloeren als PVC-vloeren die al langer liggen bij warm weer naar plastic kunnen gaan ruiken. Dit komt doordat de vloer bij opwarming zachter wordt, waardoor de vluchtige stoffen (vos), en slechte stoffen, die in de vloer zijn verwerkt vrijkomen en worden geroken. Dit fenomeen doet zich al helemaal voor wanneer een PVC-vloer op vloerverwarming wordt gelegd.
Trein met Vinyl Chloride ontspoort – PVC in negatief daglicht
Op 3 februari 2023 ontspoorde een trein met gevaarlijke stoffen in de buurt van de stad Oost-Palestina, Ohio, waarbij een vrachttrein ontspoorde die 5 wagons met vinylchloride en 15 wagons met andere chemicaliën aan boord had. Vijf wagons van de ontspoorde trein vervoerden vinylchloride, een gevaarlijke stof die gebruikt wordt in de productie van PVC
Om de chemische lekkage tegen te gaan, besloten de autoriteiten de wagons op een gecontroleerde manier in brand te steken, maar dit resulteerde in een enorme giftige wolk boven de stad. In de dagen na het ongeval meldden diverse bewoners duizeligheid en hoofdpijn, terwijl er ook dode vissen werden gevonden in nabijgelegen rivieren. Het leek wel alsof de bewoners van East Palestine in een enge film waren beland. Hoewel de oorzaken nog niet volledig zijn vastgesteld, doen geruchten de ronde dat vinylchloride hierbij een rol kan hebben gespeeld. Dergelijke ontwikkelingen werpen een negatief licht op PVC en vergroten de twijfels over het gebruik van dit product.
Heb je huisdieren of kinderen? Dan is een PVC-vloer al helemaal geen veilige keuze
Het is niet voor niks dat PVC-vloeren een bron van zorg zijn voor kinderen en huisdieren vanwege de chemische stoffen die ze bevatten. Voor kleine kinderen, vooral wanneer ze beginnen te kruipen, is de vloer een belangrijk contactoppervlak. Baby’s en kinderen worden blootgesteld aan de schadelijke stoffen die in PVC-vloeren kunnen voorkomen. Dit is enorm zorgwekkend, gezien het feit dat baby’s en kinderen:
- Veel op de grond kruipen en spelen en in direct contact komen met de vloer
- Veel met hun handen aan hun mond zitten
- Een hogere ademhalingssnelheid hebben dan volwassenen
Bovendien zijn baby’s en kinderen extra gevoelig voor de mogelijke gevolgen van blootstelling aan schadelijke stoffen vanwege de volop in ontwikkeling zijnde organen en het immuunsysteem. Daarom adviseren wij om in ieder geval geen PVC-vloer te leggen als er baby’s en/of kinderen in huis wonen.
Daarnaast zitten er ook vluchtige organische stoffen (vos) in pvc-vloeren. Deze hebben ook een nadelig effect op de gezondheid. Deze stoffen komen vrij in je woning en al helemaal komen deze stoffen vrij wanneer je gebruikt maakt van vloerverwarming. Er is hiervoor ook een keurmerk Eurofins. Die aangeeft dat het minimale impact heeft op de luchtkwaliteit, maar zoals je snapt heeft het nog altijd impact op de luchtkwaliteit en dus op je gezondheid. En al helemaal als je een plastic vloer, want dat is wat PVC is, gaat verwarmen op vloerverwarming.
Het is sowieso van essentieel belang dat een PVC-vloer voldoet aan de strengste normen. In de EU zijn weekmakers zoals DEHP verboden in speelgoed, en dit zou ook moeten gelden voor vloerbedekking. Het is opvallend dat Nederland geen gezamenlijke norm heeft voor de maximale hoeveelheid vluchtige stoffen in PVC-vloeren, terwijl veel andere landen dit wel hebben. De Duitse norm (DIBt-keurmerk) is momenteel een van de strengste normen in Europa.
Weekmakers in PVC-vloeren
PVC-vloeren bevatten weekmakers die zorgen voor flexibiliteit van het product. Tot 2020, nog maar 4 jaar geleden, waren ftalaten de meest gebruikte weekmakers, maar vanwege zorgen over gezondheid en milieu zijn fabrikanten overgestapt op andere varianten zoals DOTP (Dioctyl terephthalate) en DINP (Diisononylftalaat). Hoewel deze alternatieven als veiliger worden beschouwd, zijn er nog steeds gezondheidsrisico’s:
- DOTP: Hoewel het als veiliger wordt beschouwd, wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de effecten op de gezondheid.
- DINP: Hoewel het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) concludeert dat huidige toepassingen geen risico vormen voor de menselijke gezondheid, heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) DINP geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend voor de mens.
Deze stoffen kunnen uit de PVC-vloer vrijkomen, wat blootstelling kan veroorzaken. De alternatieve weekmakers bieden daarom geen volledige oplossing voor de gezondheidsrisico’s.
Overige nadelen PVC-vloeren
- Milieukwesties: PVC (polyvinylchloride) is een kunststof die vaak niet biologisch afbreekbaar is en bij de productie en verwijdering ervan schadelijke chemicaliën kan afgeven. Het gebruik van PVC kan bijdragen aan milieuvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Daarom is een pvc-vloer absoluut geen duurzame keuze te noemen.
- Moeilijk te recyclen: PVC-vloeren zijn moeilijk te recyclen vanwege de mix van verschillende materialen die worden gebruikt bij de productie ervan. Hierdoor belanden veel PVC-vloeren uiteindelijk op de vuilnisbelt, wat bijdraagt aan afvalproblemen en milieuschade.
- Brandbaarheid: PVC-vloeren zijn brandbaar en kunnen bij brand giftige dampen afgeven. Dit kan de veiligheid van bewoners in gevaar brengen en de verspreiding van brand bevorderen.
- PVC-vloeren zijn dun en flexibel, waardoor het nodig is om de ondervloer te egaliseren voordat je de vloer installeert. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat er zichtbare en voelbare oneffenheden in de vloer ontstaan. Het egaliseren van de ondervloer brengt extra kosten met zich mee, waardoor de totale kosten in de buurt komen van die van budgetvriendelijke houten vloeren. Daarnaast gaat een houten vloer veel langer mee in tegenstelling tot een PVC-vloer.
- Repareren van beschadigingen is lastig. In een huis ontstaan onvermijdelijk beschadigingen die de vloer kunnen aantasten. Beschadigingen aan een PVC-vloer zijn lastig te herstellen, en na verloop van tijd kan slijtage leiden tot het vervangen van vloerdelen. Dit nadeel geldt overigens niet alleen voor PVC-vloeren, maar ook voor laminaat- en tegelvloeren. Alleen houten vloeren kunnen goed worden onderhouden. In de meeste gevallen kunnen beschadigingen, slijtageplekken en gebruikssporen met onderhoudsolie worden behandeld.
Zijn de voordelen van een PVC-vloer de nadelen waard?
In dit artikel hebben we ons uitsluitend gericht op de nadelen van PVC-vloeren. Maar naar onze mening wegen de voordelen ook absoluut niet tegen de nadelen van een PVC-vloer op. De nadelen hebben gewoonweg te veel negatieve impact op milieu en gezondheid wat in dit artikel goed naar voren is gekomen. Daarnaast baseren we ons standpunt op een uitspraak van de organisatie Health Car Without Harm (HCWH):
‘’Het vervangen van PVC in toepassingen die een risico vormen voor de menselijke gezondheid via blootstelling (zoals vloeren en meubels) in 2030. Deze uitspraak is te lezen op bladzijde 29. Oftewel het HCWH geeft het advies om alle PCV-vloeren voor 2030 te vervangen i.v.m. gezondheidsrisico’s.
Wij adviseren een duurzamer en gezonder alternatief #NOPLASTICFLOORS
PVC-vloeren vormen gedurende elke fase van hun levensduur een risico voor onze gezondheid. Tijdens de productie komt chloride vrij, ze kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken in huizen en ziekenhuizen, en bij verbranding komen kankerverwekkende stoffen vrij. Deze vloeren zijn relatief nieuw in vergelijking met duizenden jaren waarin mensen zonder hebben geleefd. Er is niets essentieels of onvervangbaars aan PVC-vloeren. Daarom is het belangrijk dat we allemaal, of we nu huiseigenaren zijn die willen renoveren of ontwerpers die producten specificeren, nadenken over wat aanvaardbaar is om onze zaken goedkoper of gemakkelijker te maken.
De snelheid waarmee PVC-vloeren worden weggegooid zou ons allemaal moeten aangaan. Vooral omdat het de mensen ziek maakt die dicht bij de fabrieken leven die het produceren en verbranden. Bewoners van Cancer Alley in Louisiana, hebben 50x meer kans op het krijgen van kanker dan in de rest van de VS. In dit deel van Amerika wordt 60% van alle PVC-vloeren geproduceerd.
Als je je zorgen maakt en geen risico wilt lopen zijn er vele andere alternatieven beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vloeren gemaakt van natuurlijke materialen zoals, hout, kurk en linoleum die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. De EWG-gids voor gezondere vloeren blijft een waardevolle informatiebron voor mensen die hun eigen gezondheid en die van de planeet hoog in het vaandel dragen.
Het is altijd verstandig om navraag te doen en/of onderzoek te verrichten naar de herkomst van de vloer die je wilt aanschaffen. Er zijn bijvoorbeeld houten vloeren van lage kwaliteit waarbij het hout niet afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dergelijke vloeren raden wij niet aan om te kopen. Het is belangrijk om te investeren in duurzame houten vloeren die zijn vervaardigd met respect voor het milieu en die voldoen aan de hoogste normen van duurzaamheid. Zo draag je niet alleen bij aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen, maar ook aan een gezondere leefomgeving voor iedereen. Hopelijk wordt PVC-vloerbedekking binnenkort in dezelfde categorie geplaatst als asbest en verdwijnt het snel, net zoals andere handige maar schadelijke bouwmaterialen.
42.472 klanten kregen advies
Gratis advies en offerte
Plan een gratis adviesgesprek in onze showroom
- Bekijk de vloer in het echt
- Bespreek je wensen met een adviseur
- Offerte met direct een eerlijke prijs
Je zit nergens aan vast